Sıvasız Duvarlar


Memleketimizde çok yerde bazı binalar var; küçük, büyük, yığma ya da betonarme, duvarları daha çok tuğladan örülmüş fakat yıllar geçmiş olmasına rağmen duvarların dış yüzü sıvanmamış. Zamanla sıvasız duvar eskimiş, kirlenmiş. Görüntü içler acısı.

Bu binalar diğer bakımsız binalar gibi güzel olmayan bir görüntü sergiliyorlar. Üstelik bu binalar yerli ve yabancı misafirlerin gelip geçtiği yerlerde de var. Bu manzarayı mimari açıdan değerlendirecek olursak önce estetik olarak olumsuz bir sonucun ortada olduğu aşikardır. Fonksiyonel olarak ta sıvasız bir duvar, açık hava şartlarının eskitici etkisiyle yıprandığı gibi, ısı izolasyonu bakımından da korumasız bir durumdadır. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan binanın konforu olumsuz yönde etkilenecektir. Ekonomik açıdan da kayıp kaçınılmaz olacak, bilhassa binayı ısıtmak daha çok masraf gerektirecektir.

Bu sebeplerden dolayı sıvasız duvarları sıvamalı daha sonra da, ya uygun bir boyayla boyamalı ya da mümkünse mantolama yapılmalıdır. Yapılacak bu masraflar binanın izolasyon durumunu çok daha iyi duruma getireceği için zamanla yapılan masrafı karşılayacak, hatta bir müddet sonra bina sahibini kara bile geçirecektir.

Belediyelerin beldelerinin daha güzel hale gelmesi adına bu hususu takip etmeleri ve gerekeni yapmaları sorunun çözümünü kolaylaştırıp, hızlandıracaktır.
Yeri gelmişken eskimiş ve kullanılmaz hale gelmiş harap binalar -eski eser sayılıyorsalar ilgili prosedürüne uygun şekilde- ya restore edilmeli ya da yıkılıp gerektiği şekilde yeniden inşa edilmelidirler. Sonuç olarak beldelerimiz mutlaka mamur hale getirilmelidir.

Bakımsızlık ve terkedilmişliğin, hem estetik hem de ekonomik bakımdan büyük kayıplara sebep olduğu asla unutulmamalıdır.

Mamur beldelerde daha mutlu ve müreffeh yaşamak dileklerimle.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Elin Verdiğini Öbür Elin Görmesin

Doğru Merdiven

SILA-İ RAHİM

Tevazu ve Kibir

Sevgi Baht Olmuş Ezelden Bize